Właściwości awokado

Awokado ma niewątpliwie wiele wartości odżywczych, wiele róż zastosowań i właściwości leczniczych. Choć awokado nie jest jeszcze bardzo popularnym owocem, zyskuje coraz więcej fanów na całym świecie.

Czy awokado powinno zyskać większą sławę?

Zapewne każdy z nas wie, czym jest awokado, lecz rzadko po nie sięga. Być może przeraża nas jego skórka, a może ogromna pestka? Awokado ma wiele zastosowań, o których warto przeczytać w naszym artykule. Jak jeść awokado? Co zrobić z pestką? Jak działa ten owoc na człowieka. To i wiele więcej znajdziecie poniżej.

Zapraszamy do lektury!

Właściwości awokado
Właściwości awokado. Gdzie kupić dobre awokado?

Czym jest awokado?

Awokado to owoc, który inaczej nazywa się smaczliwka. Pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, a niektóre jej gatunki występują też w Azji. Owoc ten można jeść na surowo oraz tworzyć z niego dania. Musimy jednak pamiętać, że awokado to najbardziej kaloryczny owoc. Mimo, iż jest wiele odmian awokado, w Polsce najpopularniejsze są dwa:

  • awokado Hass.

Awokado Fuerte

Awokado Fuerte przede wszystkim jest tańsze od awokado Hass, ma zieloną skórkę. Jest średniej wielkości i ma kształt zbliżony do gruszki. W środku owoc wypełniony jest zielono-żółtym kremowym wnętrzem i ma dużą pestkę.

Awokado Hass

Awokado Hass to odmiana awokado z fioletowo-czarną skórką, jest nieco mniejsze od odmiany Fuerte. Środek w kolorystyce jest podobne do poprzednika, jednak smak ma bardziej orzechowy.

Jak wybrać dobre awokado?

Aby wybrać dobre awokado warto zwrócić uwagę na jego kolor, miękkość oraz miejsce pod szypułką. Awokado Fuerte ma mieć zieloną skórkę, ale bez przebarwień. Ciemne plamy mówią nam, że awokado jest w środku popsute. Awokado Hess ma mieć ciemnozieloną skórkę.

Miękkość owocu jest równie ważna, co kolor. Problemem est to, że większość awokado dostępnych w sklepie jest twarda. Wtedy albo owoc będzie zdatny do jedzenia dopiero za kilka dni, albo wcale nie dojrzeje i trzeba będzie je wyrzucić. Idealne awokado Fuerte jest delikatnie miękkie. Skórka musi delikatnie się ugiąć pod naciskiem palca i z powrotem wrócić do wcześniejszego położenia. Awokado Hass ma grubszą skórkę i możemy mieć większy problem z odróżnieniem dobrego owocu. Możemy zatem wybrać taki owoc, który wydaje nam się dość twardy. Awokado jest zepsute wtedy, gdy jest bardzo miękkie.

Pamiętajmy, by dodatkowo sprawdzić kolor pod szypułką. Powinien on być delikatnie zielony lub żółty. Bez widocznych ciemnych plam. Jeśli takie plamki widnieją oznacza to, że owoc jest zepsuty.

Sposób na dobre awokado
Sposób na dobre awokado. Cena awokado

Wartości odżywcze awokado

Awokado ma wiele wartości odżywczych. Zacznijmy od wartości energetycznej, która wynosi 160 kcal w 100g owocu. Dodatkowo awokado zawiera taki składniki jak:

  1. białko,
  2. tłuszcze,
  3. węglowodany (w tym cukry proste),
  4. błonnik.

Jeśli chodzi o witaminy możemy wymienić m. in.:

  • Witaminę C,
  • tiaminę,
  • niacynę,
  • witaminę B6,
  • kwas foliowy,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę K.

Awokado zawiera w sobie liczne minerały np.:

  1. wapń,
  2. żelazo,
  3. magnez,
  4. fosfor,
  5. potas,
  6. sód.

Właściwości i działanie awokado

Awokado ma wiele właściwości, a jedno z nich jest wyjątkowo interesujące. Owoc ten może bowiem pomóc kontrolować apetyt. Zjedzenie połowy awokado powoduje odczucie sytości, które utrzymuje się znacznie dłużej po zjedzeniu słodkiego batonika. Dzięki temu spada ochota na podjadanie między posiłkami.

Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych np. omega-3, -6 i -9, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Awokado zawiera też dużo potasu, który m. in. reguluje ciśnienie krwi w organizmie. To także strażnik nad prawidłową praca naszego serca. Awokado wpływa korzystnie na układ nerwowy człowieka.

Nie należy zapominać o witaminach A, E i C, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mają bowiem działanie przeciwnowotworowe. Witaminy z grupy B to źródło kwasu foliowego, który jest niezwykle cenny dla organizmu. Zapobiega on wadom rozwojowym płodu.

Awokado ze względu na konsystencję i zawartość może być używany jako masło, ponieważ dzięki tłuszczom w nim zawartym inne produkty są lepiej przyswajalne. Dodatkowo jedzenie awokado ma dobry wpływ na nasze oczy.

Beta-sitosterol znajdujący się w awokado pozwala obniżyć poziom cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Oznacza to, że pomaga zachować dobry poziom cholesterolu HDL. Jest zatem dobrym produktem dla osób chorujących na miażdżycę.

Awokado zalecane jest przy cukrzycy. Ponieważ zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik, glikemia poposiłkowa jest lepiej regulowana. Zapobiega to niebezpiecznym wahaniom glukozy we krwi.

Zastosowanie awokado

Awokado swoje główne zastosowanie ma w kuchni. Najczęściej jest spożywany na surowo, jako dodatek do sałatek, kanapek. Dobre z awokado jest guacamole – pasta ze zmiksowanego awokado. Dobrym rozwiązaniem będzie masło z awokado z suszoną cebulą np. jako odmiana dla tradycyjnego masła lub masła czosnkowego. Awokado polecane jest do koktajli owocowych i warzywnych, jako składnik wspomagający spalanie tłuszczy.

Co jeszcze można zrobić z awokado? Na przykład maseczkę na jego bazie. Są one doskonałym sposobem na jędrną skórę. Dodatkowo ją nawilża. Maseczki do włosów na bazie awokado wzmacniają je i dają połysk.

Peeling z awokado jest bogaty w przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za opóźnienie procesu starzenia się skóry. Świetnie sprawdzi się jako kosmetyk dla alergików oraz dla osób o suchej skórze. Peeling domowej roboty wykonujemy z pestki, podczas kąpieli wmasowujemy w ciało i zostawiamy na 10 minut, następnie spłukujemy.

Pestka awokado to idealny barwnik naturalny. Jeśli chcesz odświeżyć swoją szafę warto skorzystać z tego pomysłu. Pestka po wejściu w reakcję z wrzątkiem wytwarza barwę ostrego różu.

Zastosowanie awokado
Zastosowanie awokado

Uprawa awokado

Jeśli mamy w sobie trochę cierpliwości możemy sami wyhodować własne awokado. Jego uprawa w domowych warunkach, w doniczce nie jest trudna. Awokado gości często na naszych parapetach i jest miłą dla oka ozdobą domową.

Awokado jest rośliną pochodzącą z ciepłych krajów, dlatego nie przetrwa zimy na dworze i możemy ten owoc hodować tylko w doniczce. Rozmiary, jakie jest w stanie osiągnąć w domowych warunkach to około 1,5 m do 2 m.

Musimy też pamiętać, że awokado jest raczej ozdobną rośliną i aby uzyskać owoce z pestki musimy czekać minimum 2 lata (rozmnażanie wegetatywne). Średnio jest to 8 lat, aż zasadzona przez nas pestka zaowocuje.

Awokado cały rok lubi temperaturę pokojową, dlatego warto w pomieszczeniu utrzymywać od 18°C do około 24°C. Do tego potrzebujemy dobrze rozproszonego światła, jednak nie możemy wystawiać owocu na ostre działanie słońca.

Gdzie kupić awokado?

Awokado można kupić w wielu miejscach. Najlepiej szukać go w warzywniaku oraz w supermarketach, gdzie często możemy spotkać się z promocją na ten produkt. Awokado otrzymamy też w sklepach ze zdrową żywnością. Tam też otrzymamy np. oleje z awokado lub produkty kosmetyczne. Szampony i odżywki z olejkami z awokado dostępne są w drogeriach.

Cena awokado

Awokado nie należy do najtańszych owoców, ale jego cena nie jest wygórowana. Kwota, jaką musimy zapłacić za kilogram tego owocu w zależności od rodzaju wynosi od 15zł do 25 zł. Często w marketach organizowane są promocyjne ceny na awokado. Oznacza to, że za jedno awokado zapłacimy średnio od 6zł do 12 zł w zależności od rodzaju owoców oraz od miejsca, w którym kupujemy. Pamiętajmy, że awokado Hass i awokado z bio upraw są droższe.

Leave a Comment