Nalewka działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie, poprawia nastrój i jest doskonała dla anemików.
Składniki:
1 kg malin, 15 dag cukru pudru, 1 l 45% wódki ( otrzymanej
ze spirytusu ), skórka z 1 limonki.
Przebrane maliny wsypujemy do makutry i porządnie rozcieramy z cukrem pudrem.
Makutrę przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 doby. Po 48
godzinach masę przelewamy do szklanego słoja i wlewamy wódkę. Całość dokładnie
mieszamy a następnie przecedzamy przez gęste sito i zlewamy do czystego słoja.
Do nalewki dodajemy skórkę z wyszorowanej i sparzonej limony, zamykamy i
odstawiamy na 4 dni. Limonkę obieramy bardzo
cieniutko ( bez białego miąższu
lub ścieramy skrobakiem do cytrusów ). Następnie malinówkę filtrujemy
przez bibułę filtracyjną ( celulozowe filtry do kawy, bawełnianą watę lub np.
papierowy ręcznik kuchenny- bez nadruków ) i rozlewamy do butelek.
Nalewkę odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Jeśli
wolicie nalewki słodsze, wystarczy zwiększyć ilość cukru do 40-50 dag. Nie ma przeciwwskazań
aby nalewkę dosłodzić już po jej wykonaniu. Najważniejsze aby nam smakowała!
Niektóre źródła podają, że do produkcji nalewki malin się nie płucze.
Niektóre źródła podają, że do produkcji nalewki malin się nie płucze.
Aby uzyskać 45% alkohol mieszamy 1 szklankę 96% spirytusu z niepełną szklanką przegotowanej i ostudzonej wody.
cudnie wygląda, zapiszę sobie przepis i również zrobię ;)
OdpowiedzUsuń