niedziela, 6 października 2013

Nalewka żurawinowa



Najlepsze są owoce żurawiny błotnej, domowa, hodowlana żurawina wielkoowocowa jest twardsza i mniej soczysta. Niektórzy żurawinę przemrażają ze względu na lekko cierpki smak, ja nigdy tego nie robię bo w efekcie końcowym wychodzi cudowna nalewka, która nie ma ani krzty cierpkości. Przynajmniej ani ja ani nikt ze znajomych jej nie czuje, ale decyzja należy do Was.

 

Składniki:

2 kg dojrzałej żurawiny, 1 l wódki 40%, 500 ml spirytusu 96%, 1 kg cukru.

 


Umytą i osuszoną żurawinę przekręcamy przez maszynkę do mięsa, przekładamy do słoja, zalewamy wódką, zamykamy i odstawiamy na 9 dni, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie płyn przecedzamy a wytłoki wyciskamy. Bierzemy trochę nalewki, lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Syrop powoli wlewamy do całości ( ciągle mieszając ), następnie cienkim strumieniem wlewamy spirytus, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 dzień. Po 24 godzinach osad powinien opaść na dno słoja. Nalewkę delikatnie zlewamy znad osadu a osad filtrujemy przez bibułę filtracyjną, gazę, papierowy ręcznik kuchenny ( bez nadruków ), bawełnianą watę lub lnianą ściereczkę. Nastaw rozlewamy do butelek, zakorkowujemy i odstawiamy na 2-3 miesiące aby dojrzał.

Zamiast 1 kg cukru możemy dodać 0,7 l miodu. Należy pamiętać, że miód zmieni aromat i smak nalewki. Nie każdy lubi miodowy aromat a przy takiej ilości miodu będzie on bardzo wyczuwalny. 
Do nalewki możemy dodawać limonkę, cukier trzcinowy, płatki róży cukrowej, a część owoców zastąpić borówką brusznicą.
  





7 komentarzy:

  1. Żurawinę po odcedzeniu z wódki warto zasypać cukrem. Odzyskamy w ten sposób pozostały w owocach alkohol i będziemy mieć syrop do dosłodzenia naleweczki. Owoców nie wyrzucamy tylko przesmażamy z cukrem i będzie wspaniała "pijana" żurawina do mięska . Polecam ! Naleweczka z żurawiny jest pyszna i "zdrowotna" bo nie podnosi ciśnienia krwi (oczywiście pita rozsądnie).

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się najlepsza i najzdrowsza jest żurawina lesna lub z własnego ogrodu ! Nalewka super ;

    OdpowiedzUsuń
  3. Piszesz: "Po 24 godzinach nalewkę filtrujemy".
    Jak najlepiej przefiltrować nalewkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Żurawinówka jest nalewką z owoców o dużej zawartości pektyn, dobrze więc przefiltrować ją w całości. Filtrujemy przez lejek z upchaną watą bawełnianą ( wiskozowa się nie nadaje! ) lub przez papierowy ręcznik ( podwójna warstwa, bez nadruków ), można też używać filtrów do kawy ( bierzemy 2 filtry do kawy ) lub klasycznie przez bibułę filtracyjną, którą można kupić w sklepach z artykułami winiarskimi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Co można zrobić z żelu, który został mi po przefiltrowaniu ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Można dodawać do herbaty i pić na rozgrzewkę gdy wracamy zmarznięci lub przemoczeni w jesienne szarugi czy zimowe mrozy ;-)

    OdpowiedzUsuń