piątek, 6 września 2013

Proziaki

Smak dzieciństwa;-)
Składniki:
50 dag mąki, 250 ml jogurtu greckiego, 2 jaja, pół łyżeczki soli, czubata łyżeczka cukru, 2 łyżeczki sody.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Wbijamy jaja, wlewamy jogurt i doprawiamy solą i cukrem. Ciasto dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość 5 milimetrów. Szklanką wykrawamy racuchy. Możemy też proziaki kroić w trójkąty.
Pieczemy w piekarniku 2-3 min w 200 C lub na patelni (bez tłuszczu).

4 komentarze:

  1. już od dawna mam na to ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamietam jak mi mama je piekla na starym piecu:)pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym takiego schrupała! cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne a w smaku nie czuć sody kiedyś piekłam chleb irlancki na sodzie i miał posmak sodowy

    OdpowiedzUsuń