piątek, 13 września 2013

Nalewka na kukułkach




Składniki:

50 dag cukierków kukułek, 500 ml wódki, puszka słodzonego skondensowanego mleka.


Zmiażdżone cukierki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy alkoholem, mieszamy i słój zakręcamy. Co jakiś czas potrząsamy naczyniem aby cukierki szybciej się rozpuszczały. Kiedy kukułki całkowicie się rozpuszczą, wlewamy mleko i starannie miksujemy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. 
 P.S.
Nalewkę przechowywałam w temperaturze pokojowej. Bez problemu wytrzymała 18 miesięcy, nie tracąc smaku ani zapachu. Nie zmieniła się także konsystencja nalewki. 


13 komentarzy:

  1. Same dobre rzeczy o tej nalewce słyszałam, a sama nigdy nie robiłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam ta nalewka jest mmmm pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile moze postac w temp pokojowej? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ma już ponad pół roku i nic złego się nie dzieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co zatem robić nalewkę?? Żeby patrzeć jak dojrzewa? Przecież to nie wino!

      Usuń
    2. Jeśli robi się dużo nalewek, to zapewniam, że wszystkich nie uda się tak szybko wypić i parę butelek różnych trunków zostaje ;-).

      Usuń
  5. czy zamiast wodki moze byc w tych samych proporcjach spirytus ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast 500 ml wódki dajemy 250 ml spirytusu i 250 ml zimnej, przegotowanej wody. Spirytus łączymy z wodą i zalewamy cukierki. W starych księgach piszą aby nalewki robić tylko ze spirytusu ( rozcieńcza się go wodą w różnych stężeniach- w zależności od przepisu ;-)).

      Usuń
  6. a mleko skondensowane slodzone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wypróbuję :-) od prawie roku nastawiam różne naleweczki. Mojej mamie bardzo zasmakowal likier malibu przeze mnie robiony, myślę że kukuleczkowy napewno jej zasmakuje. Spisuje przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. I absolutely love your blog.. Great colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I'm trying to create my own personal blog and would like to know where you got this from or exactly what the theme is named. Thanks! gmail log in

    OdpowiedzUsuń