czwartek, 26 września 2013

Miodówka



Składniki:

500 ml miodu, 500 ml spirytusu, 500 ml soku z cytryny.


Z wymytych i sparzonych cytryn wyciskamy sok. Aby uzyskać pół litra soku potrzebujemy 1-1 ½  kg cytryn.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przelewamy do słoja , zamykamy i odstawiamy  w ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie możemy nalewkę przefiltrować, alkohol rozlewamy do butelek i gotową, schłodzoną podawajemy z miodowym ciastem.

Według przepisu Wojciecha Czernigowskiego z Pieniężna, właściciela gospodarstwa pasiecznego.


17 komentarzy:

  1. Ja stosuję coś w podobie na choroby :) Baardzo rozgrzewa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielbię % z dodatkiem miodu i cytryny. Nigdy nie łączyłam jednak w równych proporcjach. Zapisuję przepis do natychmiastowego wykorzystania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo! Nie piłam, ale kolor i składniki są obłędne! Nie rozcieńczasz później wódką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma potrzeby - jest w sam raz nie czujesz spirytusu a smak jest obłędny

      Usuń
  4. Gdy tylko bierze mnie przeziębienie robię sobie taką skróconą wersję Twojej miodówki czyli : wódka + sok z cytryny + miód odstawiam na godzinę i popijam :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten kolor jest zniewalający. zresztą, jak i sama miodówka w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki miód jest najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Akacjowy też się świetnie nadaje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym najlepiej przefiltrować mieszankę po 2 tygodniach? Sito czy co innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 2 tygodniach nalewkę przecedzamy przez gęste sitko i rozlewamy do butelek. Jeśli lubimy nalewki filtrowane to należy jeszcze alkohol przefiltrować. Do tego celu możemy użyć bibuły filtracyjnej, celulozowego filtra do kawy, bawełnianej waty ( nie wiskozowej ! ), białego ręcznika papierowego ( bez nadruków ) lub lnianej ściereczki. Jeśli decydujemy się na filtrację, możemy sobie ułatwić zadanie i po przecedzeniu nalewki, odstawić ją na kilka dni, aby resztki osadu opadły na dno naczynia. Następnie czystą nalewkę delikatnie ( aby nie zmącić płynu ) rozlewamy do butelek a filtrujemy tylko osad.

      Usuń
  9. Witam czy spirytus ma być czysty mocny czy już rozcieńczony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirytus ma być mocny 96%, ale można też użyć 70%. W tym celu dokładnie mieszamy 729 ml spirytusu 96% z 298 ml przegotowanej chłodnej wody lub powolutku wlewamy spirytus do lekko przestudzonego wrzątku. Tak przygotowany roztwór odstawiamy
      ( oczywiście przykryty ) na pewien czas
      ( chociaż na 1 dzień ) a następnie używamy do przygotowania nalewki.

      Usuń
    2. Rzecz jasna do przygotowania powyższej porcji miodówki używamy tylko połowę przygotowanego 70% spirytusu. Z podanej porcji wychodzi litr 70% alkoholu ;-).

      Usuń
  10. Miodówkę robię na bazie wódki, a miód powinien być płynny. Potrząsam co pewien czas butelką, potem zostawiam do wyklarowania i zlewam. Mieszam w proporcjach 1/4 miodu i 3/4 wódy.Po zlaniu pozostałość zjadam.Wódeczka ma piękny bursztynowy kolor.Pozdrawiam smakoszy.Ewa

    OdpowiedzUsuń