Składniki:
500 ml miodu, 500 ml spirytusu, 500 ml soku z cytryny.
Z wymytych i sparzonych cytryn wyciskamy sok. Aby uzyskać
pół litra soku potrzebujemy 1-1 ½ kg
cytryn. Wszystkie składniki mieszamy ze
sobą, przelewamy do słoja , zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas
wstrząsając słojem. Po tym czasie możemy nalewkę przefiltrować, alkohol rozlewamy
do butelek i gotową, schłodzoną podawajemy z miodowym ciastem.
Według przepisu Wojciecha Czernigowskiego z Pieniężna,
właściciela gospodarstwa pasiecznego.
Ja stosuję coś w podobie na choroby :) Baardzo rozgrzewa!
OdpowiedzUsuńRobiłam - Jest pyszna !!!!!!
UsuńWielbię % z dodatkiem miodu i cytryny. Nigdy nie łączyłam jednak w równych proporcjach. Zapisuję przepis do natychmiastowego wykorzystania :D
OdpowiedzUsuńO mamo! Nie piłam, ale kolor i składniki są obłędne! Nie rozcieńczasz później wódką?
OdpowiedzUsuńnie ma potrzeby - jest w sam raz nie czujesz spirytusu a smak jest obłędny
UsuńO matko,ależ to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńGdy tylko bierze mnie przeziębienie robię sobie taką skróconą wersję Twojej miodówki czyli : wódka + sok z cytryny + miód odstawiam na godzinę i popijam :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńten kolor jest zniewalający. zresztą, jak i sama miodówka w sobie.
OdpowiedzUsuńjaki miód jest najlepszy?
OdpowiedzUsuńWielokwiatowy lub lipowy.
OdpowiedzUsuńAkacjowy też się świetnie nadaje.
OdpowiedzUsuńCzym najlepiej przefiltrować mieszankę po 2 tygodniach? Sito czy co innego?
OdpowiedzUsuńPo 2 tygodniach nalewkę przecedzamy przez gęste sitko i rozlewamy do butelek. Jeśli lubimy nalewki filtrowane to należy jeszcze alkohol przefiltrować. Do tego celu możemy użyć bibuły filtracyjnej, celulozowego filtra do kawy, bawełnianej waty ( nie wiskozowej ! ), białego ręcznika papierowego ( bez nadruków ) lub lnianej ściereczki. Jeśli decydujemy się na filtrację, możemy sobie ułatwić zadanie i po przecedzeniu nalewki, odstawić ją na kilka dni, aby resztki osadu opadły na dno naczynia. Następnie czystą nalewkę delikatnie ( aby nie zmącić płynu ) rozlewamy do butelek a filtrujemy tylko osad.
UsuńWitam czy spirytus ma być czysty mocny czy już rozcieńczony?
OdpowiedzUsuńSpirytus ma być mocny 96%, ale można też użyć 70%. W tym celu dokładnie mieszamy 729 ml spirytusu 96% z 298 ml przegotowanej chłodnej wody lub powolutku wlewamy spirytus do lekko przestudzonego wrzątku. Tak przygotowany roztwór odstawiamy
Usuń( oczywiście przykryty ) na pewien czas
( chociaż na 1 dzień ) a następnie używamy do przygotowania nalewki.
Rzecz jasna do przygotowania powyższej porcji miodówki używamy tylko połowę przygotowanego 70% spirytusu. Z podanej porcji wychodzi litr 70% alkoholu ;-).
UsuńMiodówkę robię na bazie wódki, a miód powinien być płynny. Potrząsam co pewien czas butelką, potem zostawiam do wyklarowania i zlewam. Mieszam w proporcjach 1/4 miodu i 3/4 wódy.Po zlaniu pozostałość zjadam.Wódeczka ma piękny bursztynowy kolor.Pozdrawiam smakoszy.Ewa
OdpowiedzUsuń