środa, 14 sierpnia 2013

Nalewka wiśniowa

Słodka, wiśniowa rozkosz;-). Dla fanów wiśni i słodkich nalewek. Zamyka w sobie cały aromat i smak tego owocu. Nie jest przekombinowana, nie rozprasza innymi akcentami. Po prostu wiśnie w czystej postaci! 
Składniki:

1 kg dojrzałych wiśni, 0,5 l spirytusu, 5g goździków, 0,5 laski cynamonu, 250g cukru.

Dojrzałe owoce płuczemy i wysypujemy  na sito aby przeschły. Połowę wiśni drylujemy a połowę pozostawiamy z pestkami. Wkładamy je do słoja, dodajemy cynamon, goździki i cukier. Całość zalewamy spirytusem i zamykamy. Słój odstawiamy w chłodne miejsce na rok. Po tym czasie nalewkę zlewamy i przefiltrowujemy. Jeśli jest zbyt mocna można ją rozcieńczyć przegotowaną i ostudzoną wodą. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na 2 tygodnie aby dojrzała.
Słodka "kropka nad i" do lodów.  


2 komentarze:

  1. Nalewkę tą zrobiłem z mrożonych owoców wiśni, świetnie nadających się do tego typu trunków, gdyż zmieniając swoją strukturę stają się bardziej aromatyczne. Do 10kg gomarowskich wiśni dodaję 3 kg cukru oraz 2L spirytusu 96%. Po około 2-3 miesiącach przecedzam i składam do leżakowania. Mozna próbować po ok. pół roku. Kwintesencja smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku lat trzymam sie jednego przepisu, a wyglada on nastepujaco; !0 kg zamrozonych wisni z Hortexu, 5 litrow spirytusu 96%,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach gotujajacej wody. Po wystygnieciu mieszamy wszystkie skladniki w sloju o poj.13 litrow i odstawiamy do piwnicy na okres ok 3-4 miesieczny. Nastepnie zlewamy nalewke do butelek, a pozostale owoce zalewamy ponownie, tym razem 1 litrem czystej wodki z dodatkiem 250 ml miodu, rozpuszczonego w malej ilosci przegotowanej wody. w ten sposob uzyskujemy 2 rodzaje nalewek, a owoce uzywac mozna do deserow.

    OdpowiedzUsuń