sobota, 13 grudnia 2014

Kruche pierniczki



Kruche ciasteczka o silnym korzenno-maślanym smaku, z bardzo przyjemną pomarańczowo - limonkową nutą. Przepis pochodzi z wycinków z gazet. Trochę je podrasowałam i dodałam skórki z cytrusów, która - moim zdaniem, bardzo tutaj pasuje. Nadaje wybitnie świątecznego aromatu.


Składniki:

30 dag mąki pszennej tortowej, 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru pudru, 
25 g domowej przyprawy do piernika ( lub 1 opakowanie ), 2 żółtka, 1 jajo, 
¼ łyżeczki sody, skórka otarta z 1 średniej pomarańczy, skórka otarta z 1 limony, wiórki kokosowe ( niekoniecznie ).


Przesianą mąkę mieszamy z przyprawą piernikową i sodą. Zimne masło siekamy z mąką, następnie wlewamy żółtka, dodajemy otartą skórkę z cytrusów i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki aby się schłodziło. Ciasto można zagnieść dzień wcześniej i wyjąć 1 godzinę przed pieczeniem aby trochę zmiękło i łatwiej się wałkowało. Pierniczki rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około ½ cm, wykrawamy dowolne kształty, smarujemy rozmąconym jajem i obsypujemy wiórkami kokosowymi ( jeśli ktoś nie lubi wiórków może je pominąć ).  Pieczemy około 15 minut w 195 C.






4 komentarze:

  1. Pięknie pierniczki, aż szkoda jeść. Zdjęcia są śliczne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) wyglądają zachęcająco :)
    uwielbiam takie pierniczki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bez cukru i miodu?
    dla mnie pierniczki oprócz zapachu korzennego muszą mieć zapach miodku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście "połknęłam" 10 dag cukru ;-). Już sprostowałam. Akurat przy tym przepisie, z racji tego, że to kruche ciastka, nie odczuwa się braku miodu. A może to też sprawka skórki cytrusowej? A przyznam, że jestem WYBITNIE piernikową duszą :-))

      Usuń