piątek, 3 października 2014

Młoda cukinia kwaszona



Najlepiej kiedy cukinie są nieduże i mają około 15 cm.  Niestety nie zawsze możemy mieć na to wpływ. Jeśli samemu hodujemy warzywa, łatwo jest przypilnować wielkość owoców i zrywać cukinie naprawdę niewielkie i bardzo młode. Kiedy owoce są trochę większe, najlepiej pokroić je na kawałki.
Świetnie do kwaszenia nadają się także maleńkie patisony. Są bardzo dekoracyjne i chrupiące.


Składniki:

1 kg cukinii, główka czosnku, papryczka chili, gałązki tymianku, 1 l wody, 
4 dag soli ( niejodowanej ), 1 dag cukru, gorczyca, ziarna ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu, listki laurowe, korzeń chrzanu, baldachy kopru ( lub suszone nasiona kopru ), nasiona kopru włoskiego.


Wodę gotujemy z solą i cukrem i odstawiamy do ostudzenia.

Do każdego litrowego słoika wsypujemy ½ łyżeczki nasion gorczycy, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka kopru włoskiego, 
3 ząbki czosnku, 3 cienkie wiórki chrzanu, 2 baldachy kopru ( lub  ½ łyżeczki suszonych nasion kopru ), 2 gałązki tymianku i 2-4 plasterki chili ( baz pestek ). Cukinię ciasno ustawiamy w słoikach ( lub wrzucamy w kawałkach ). Zalewą napełniamy słoiki. Zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej 3 dni a następnie wynosimy do piwnicy. Dostatecznie ukwaszoną cukinię pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 95 C.




1 komentarz:

  1. słyszałam o niej, ale w życiu nie robiłam. czuję się wielce zaintrygowana!

    OdpowiedzUsuń