niedziela, 12 października 2014

Kabaczek w pomidorach



Sos jest pikantny, wyrazisty w smaku ( dzięki dodatkowi wina i oregano ), o pięknym apetycznym kolorze. Świetny zarówno sam jak i jako baza do leczo. Zdecydowanie polecam!
Przepis pochodzi z zeszytu z przetworami. Jeśli natrafię na książkę z poniższym przepisem niezwłocznie podam autora ;-). 




Składniki:

70 dag kabaczków, 1 kg dojrzałych mięsistych pomidorów, 2 średnie cebule, 
2 papryczki chili, 4 ząbki czosnku, 5 gałązek oregano, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 6 ziaren ziela angielskiego, cukier ( użyłam 1 łyżki brązowego cukru ), sól ( dodałam ½ łyżki soli, ½ łyżki Vegety ), świeżo zmielony czarny pieprz ( dodałam 1 płaską łyżeczkę ).



Papryczki chili, rozkrajamy i pozbawiamy pestek a następnie drobno kroimy. Umyte pomidory kroimy na cząstki, czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Warzywa wrzucamy do dużego rondla, dodajemy oregano, ziele angielskie i listki laurowe. Całość podlewamy winem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa  zaczną się rozpadać. Rondel zdejmujemy z ognia a rozgotowane warzywa miksujemy blenderem ( wcześniej usuwamy listki laurowe i ziele angielskie ). Zblendowaną masę, przecieramy przez sitko i ponownie wlewamy do czystego rondla. Sos ustawiamy na średnim ogniu, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i odparowujemy aby się zagęścił. Częste mieszanie przyspiesza odparowywanie. W tym czasie obieramy kabaczka ( może być cukinia lub patisony ), wydrążamy pestki a miąższ kroimy w grubą kostkę. Odważamy interesującą nas ilość i wrzucamy do gęstego sosu pomidorowego. Trzymamy na ogniu 3-4 minuty a następnie przekładamy do słoików. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 20 minut w 95 C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz