poniedziałek, 15 września 2014

Papryka marynowana z miodem



Kolejny przepis z mojego rodzinnego domu.  Mama robiła trzy rodzaje papryki: kwaszoną, paprykę marynowaną z olejem i właśnie taką z miodem. Papryka z tego przepisu wychodzi twarda, sprężysta i bardzo chrupiąca ( chyba, że ktoś będzie za długo pasteryzował, wtedy nawet ona zmięknie ;-) ) a zalewa jest idealnie wyważona. Przepis ma już ćwierć wieku, ale nie szukam innego bo jest doskonały i nie wymaga żadnych poprawek.



Składniki:

Czerwona, pomarańczowa lub żółta papryka, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, biała gorczyca.

Zalewa:

4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki naturalnego miodu, 2 łyżki soli niejodowanej.


Umytą i osuszoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski lub na kawałki. Do słoików wrzucamy gorczycę , listki laurowe i ziele ( na litrowy słoik: ½ łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego ) i układamy kawałki papryki. Składniki zalewy przekładamy do rondla, zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy paprykę. Słoiki pasteryzujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz