czwartek, 7 sierpnia 2014

Syrop szałwiowo-miętowo-cynamonowy

Syrop rozsiewa piękny aromat muszkatu i cynamonu.
Schłodzony, pięknie wydobywa aromat mięty.
Jeśli chcemy syropem  polewać desery wystarczy dłużej go pogotować, tak, aby płyn odpowiednio się zredukował i zagęścił. 


Składniki:

1 szklanka kwiatów szałwii muszkatołowej ( dość mocno napakowanych ), 
40 listków mięty, 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 laska cynamonu, 1 cytryna.


Z cukru i wody przygotowujemy syrop ( gotujemy od momentu zawrzenia 2 minuty ), zmniejszamy ogień i wrzucamy listki mięty, szałwię i cynamon. Trzymamy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ( nie może się gotować ! ) 5 minut. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny ( w temperaturze pokojowej ). Następnie wyławiamy cynamon, płyn przecedzamy, zioła odciskamy i syrop ponownie wlewamy do rondla. Laskę cynamonu ponownie wkładamy do rondla z syropem, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy, na małym ogniu, 15 minut i gorący rozlewamy do buteleczek. Buteleczki zamykamy i ustawiamy na kwadrans do góry dnem, aby się odpowietrzyły. Chowamy "pod kocyk " i pasteryzujemy na sucho czyli trzymamy do ostygnięcia pod przykryciem.



1 komentarz: