sobota, 9 sierpnia 2014

Placki serowo-cukiniowe



Sezon na cukinię trwa, możemy w pełni wykorzystać jej walory zdrowotne i podreperować nasz organizm. Po pierwsze cukinia nie kumuluje metali ciężkich, po drugie działa alkalizująco, czyli zapobiega zakwaszeniu organizmu. Do tego jest zasobna w potas czyli choć trochę wpłynie pozytywnie na nasze ciśnienie krwi i zapobiegnie zlepianiu się płytek a co za tym idzie uchroni przed zawałem, udarem mózgu i wylewem. Witaminy z grupy B podreperują nasze zszargane nerwy a karoten zwalczy chociaż część wolnych rodników tlenowych. Nie ma więc na co czekać jak tylko szaleć w kuchni z daniami z cukinii.



Składniki:

50 dag cukinii, 25 dag mąki pszennej, 15 dag sera feta ( lub bryndzy ),
2 jaja ( rozmiar M ), 1 średnia cebula, 2 łyżki oliwy, garść posiekanego koperku, sól, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, świeżo zmielony pieprz.



Obraną cebulę drobno siekamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski z cukinią wrzucamy cebulę, rozkruszony ser, posiekany koperek, wbijamy jaja i wlewamy oliwę. Całość doprawiamy całkiem sporą ilością pieprzu i delikatnie solimy ( uwaga, bo sery są słone! ), wsypujemy mąkę. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy na rumiano na oleju i podajemy z kefirem, jogurtem lub dipem na bazie kefiru.



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, u nas w tym roku cukinia nas nie opuszcza ;) a placuszki z jej udziałem możnaby liczyć w setkach ;)

    OdpowiedzUsuń