środa, 27 sierpnia 2014

Dżem z bazylii



Postanowiłam zamknąć bazylię w słoikach i ukraść coś z tego cudownego aromatu na zimowe wieczory. Chciałam, żeby bazylii było dużo i żeby stanowiła podstawę, a nie dodatek do dżemu. Zapach miał być silny i zdecydowany.
Dżem jest zielony, gęsty i winny, o mocnym aromacie bazylii z nutą wanilii i cynamonu. Dżem posiada najbogatszy smak jeśli użyjemy mieszanki różnych gatunków bazylii. U mnie połowę stanowiła bazylia waniliowa, a drugą połowę tajska i cynamonowa. Zapachy fantastycznie się przenikają i tworzą niebywale aromatyczne zestawienie. Jeśli używamy klasycznej bazylii czyli bazylii pospolitej dobrze jest dodać szczyptę cynamonu i miąższ laski wanilii. Bardzo podnosi to walory dżemu. To propozycja dla bazyliowych "maniaków".


Składniki:

2 duże garście listków bazylii, 2 średnie gruszki, 1 ½ soczystej cytryny, 1 dojrzała nektarynka, 1 szklanka cukru, 1 żelfix 3:1.



Listki bazylii wrzucamy do blendera i miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny, z gruszek wycinamy gniazda nasienne ( nie obieramy ) a z nektaryny zdejmujemy skórkę i pozbawiamy ją pestki. Owoce kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy z bazylią a następnie masę przelewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, na średnim ogniu, 3 minuty i odstawiamy do przestudzenia. Nie należy trzymać dłużej, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury, bazylia traci aromat. Dżem ponownie miksujemy i mieszamy z żelfixem. Rondel ustawiamy na palniku i podgrzewamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy jeszcze 3 minuty. Masę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy ( na 15 minut ) do góry dnem.
Z porcji wychodzi około 400 ml dżemu.



1 komentarz:

  1. nigdy w życiu nie pomyślałabym żeby zrobić dżem z bazylii! wygląda pysznie i musi tak smakować :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń