czwartek, 31 lipca 2014

Sos miętowy



Sos podajemy schłodzony, wtedy smak mięty jest jeszcze bardziej wyeksponowany.  Świetny na kanapki, do mięsa i sera.



Składniki:

1 kg winnych jabłek, 18 dag świeżych liści mięty, 50 dag cebuli, 35 dag twardych mięsistych pomidorów ( obranych ), 10 dag rodzynek, 1 łyżeczka ostrej musztardy, ½ szklanki cukru, ½ szklanki octu winnego, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.



Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i miętę drobno siekamy zaś pomidory kroimy na ćwiartki. Wszystko to przekładamy do dużego rondla i rozprażamy. Dodajemy musztardę, rodzynki, ocet, sól oraz pieprz i gotujemy ( pod przykryciem ), na małym ogniu 40 minut. Od czasu do czasu sos mieszamy aby się nie przypalił. Następnie sos przecieramy przez sito, dodajemy cukier i ponownie stawiamy na ogniu ( już bez przykrycia ), tym razem na 20 minut ( stale mieszając ). Masę rozlewamy do słoików, słoiki zamykamy i ustawiamy na kwadrans do góry dnem, aby się odpowietrzyły. Pasteryzujemy na sucho, czyli wkładamy pod kocyk i trzymamy do całkowitego wystygnięcia słoiczków.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza