sobota, 7 czerwca 2014

Rogaliki z powidłami i marcepanem




Składniki:
3 szklanki mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 3 jaja ( M ), 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 płaskie łyżki cukru, 32 g cukru z prawdziwą wanilią, 4 dag świeżych drożdży, szczypta soli, 1 roztrzepane jajo do smarowania.
Nadzienie:
powidła śliwkowe, marcepan.



Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła i szybki siekamy. Wlewamy drożdże, wsypujemy cukier, szczyptę soli, jogurt i wbijamy jaja. Zagniatamy gładkie i lśniące ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki ( możemy zagnieść ciasto wieczorem i pozostawić ciasto całą noc w lodówce ). Po wyjęciu z lodówki, ciasto kroimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy dość cienko ( podsypując mąką ) i dzielimy na trójkąty. Każdy trójkąt  smarujemy powidłami a na środku umieszczamy małą kulkę marcepanu. Rogaliki zwijamy, układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 C piekarniku na złoto ( 15-20 minut ).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz