piątek, 27 czerwca 2014

Pieczony sum z migdałami



Mięso suma jest białe, średnio tłuste  i bardzo delikatne a dodatkowo nie posiada prawie ości. Do tego jest bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko. Kto raz spróbował, na pewno do niego wróci  i wpisze  na stałe do swojego menu.  


Składniki:
2 średnie sumy ( można użyć innych ulubionych ryb ), ¼ szklanki wywaru warzywnego, płatki migdałowe, biały pieprz, sól, 1 łyżka klarowanego masła.



Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Oprawione i osuszone ryby układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Oprószamy solą i drobno zmielonym pieprzem, polewamy wywarem, przykrywamy i wstawiamy na 15-20 minut ( zależy od wielkości ryb ) do nagrzanego piekarnika. Następnie odkrywamy naczynie, ryby smarujemy masłem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia, aby skórka się zrumieniła. Możemy też ryby piec w folii, a następnie rozchylić ją aby skórka się przypiekła.



2 komentarze:

  1. PIĘKNIE TU BEDE ZAGLĄDAĆ

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu super przepis !! właśnie jestem po kolacji wigilijnej na którą podałam suma w migdałach z tego przepisu - rewela !!! dziękuję wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń