poniedziałek, 26 maja 2014

Syrop ze stokrotek


Stokrotki dziko rosnące ( stokrotka pospolita ) kwitną od wiosny do jesieni. Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem kiedy są pięknie rozwinięte i najintensywniej pachną. Interesują nas  kwiaty w pełni otwarte, nie zrywamy stokrotek przekwitających, ani pączków. Po deszczu musimy poczekać aż kwiaty obeschną, dopiero wtedy je zrywamy.
Stokrotki oczyszczają organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Stosuje się je w stanach zapalnym dróg oddechowych. Świeże kwiaty mają ciekawy miętowy posmak.



Składniki:

14 dag kwiatów stokrotki ( po oczyszczeniu ), 1 cytryna, 400 ml wody, 20 dag cukru, 1 gwiazdka anyżu gwiaździstego.



Ze stokrotek nożyczkami odcinamy ogonki razem z „dupkami ” tak, że kwiaty się rozpadają. Cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy i wycieramy do sucha. Odmierzamy 14 dag kwiatów i przekładamy do rondla. Dodajemy ½ pokrojonej w plasterki  cytryny, pamiętając aby pozbawić ją pestek ( nadają goryczki ) i zalewamy 400 ml wrzątku. Całość dobrze mieszamy, aby wszystkie kwiaty się sparzyły, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Możemy też po całkowitym wystygnięciu, wstawić naczynie do lodówki ( jeśli jest bardzo gorąco i boimy się, że napar nam skiśnie ). Ale zróbmy to po 10-12 godzinach, aby kwiaty miały czas oddać kolor ( niska temperatura zahamowuje ten proces ). Następnego dnia kwiaty przecedzamy, dokładnie odciskamy i jeszcze raz przecedzamy przez gęste sitko. Napar ponownie przelewamy do czystego rondla, wsypujemy cukier, dodajemy anyż i sok z połowy cytryny.
Syrop zagotowujemy i na wolnym ogniu ( bez przykrycia ) gotujemy 36-40 minut aby odparować część płynu i wzmocnić aromat. Co jakiś czas płyn mieszamy. Syrop przelewamy do małych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem 
( na 15 minut ).







2 komentarze:

  1. Robiłam w zeszłym roku, jest naprawdę boski w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. syrop ma śliczny kolor, aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń