niedziela, 4 maja 2014

Keks makowy



Składniki:
25 dag maku, 20 dag cukru, 6 jaj, 32 g cukru waniliowego, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków, 5 dag orzechów, 5 dag suszonych moreli, 5 dag daktyli.


Opłukany mak zalewamy wrzącym mlekiem ( lub wodą ) i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy, osączamy i trzy razy przekręcamy przez maszynkę. Mleko sprawia, że mak jest bardziej słodki i delikatniejszy w smaku.
Żółtka ubijamy razem z cukrem na kogel-mogel i łączymy z makiem. Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia i posiekane bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Z białek  i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do ciasta. Masę makową przekładamy do formy keksowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut.


Lukier:
15 dag cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny.
Dekoracja:
3 dag smażonej skórki pomarańczowej.

Cukier wsypujemy do rondla, dodajemy wodę i sok z cytryny, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 2 minuty. Wystudzony keks pokrywamy przestudzonym lukrem i obsypujemy posiekaną skórką pomarańczową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz