środa, 7 maja 2014

Galaretka z kwiatów bzu lilaka

'' Narwali bzu, naszarpali,
  Nadarli go, natargali,
  Nanieśli świeżego, mokrego,
  Białego i tego bzowego.
                            
                                           ...Głowę w bzy - na stracenie,
                                              W szalejące więzienie,
                                              W zapach, w perły i dreszcze!
                                               Rwijcie, nieście mi jeszcze!''
                                                             Julian Tuwim "Rwanie bzu "


Składniki:

10 dag kwiatów bzu lilaka ( odszypułkowanych ), 250 ml wody, 44 dag cukru, 1 żelfix  2:1, 2 limonki, 1 laska wanilii.



Kwiaty obrywamy z kiści, odmierzamy 10 dag, wrzucamy do rondla i zalewamy szklanką wrzącej wody. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie płyn przecedzamy przez gazę lub bardzo drobne sitko a kwiaty odciskamy. Z wymytych i sparzonych limonek wyciskamy sok i dodajemy do płynu. Laskę wanilii rozkrajamy, wydrążamy rdzeń, mieszamy z cukrem i żelfixem  i również wsypujemy do naszej galaretki. Płyn doprowadzamy do wrzenia ( cały czas mieszając ) i gotujemy 2 minuty. Galaretkę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na 15 minut, aby słoiki się odpowietrzyły.








1 komentarz: