czwartek, 22 maja 2014

Drożdżówki francuskie z jabłkami

Ciasto możecie przygotować sami. Przepis znajdziecie tutaj.


Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego ( 45 dag ), 4 winne jabłka ( szara reneta, antonówka ), 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag rodzynek, cytryna, 1 jajo, cynamon, cukier puder do posypania.


Ciasto lekko rozwałkowujemy i kroimy na 8 równych kwadratów. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Umyte jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Skrapiamy  sokiem  z cytryny ( aby nie ściemniały ) i  mieszamy z  rodzynkami, cukrem i cynamonem. Cynamonu  dodajemy według uznania.  Farsz  wykładamy wzdłuż  jednej  połowy każdego  ciastka ( zostawiając margines ciasta na sklejenie ). Krawędzie ciasta smarujemy białkiem, składamy na pół, zlepiamy, tak by nie wypływał farsz. Drożdżówki układamy na blasze, wierzch każdej smarujemy żółtkiem i nacinamy w poprzek kilka razy ostrym nożem.


Piekarnik rozgrzewamy do 220 C. Drożdżówki pieczemy 25-30 minut. Po wystudzeniu, możemy posypać je cukrem pudrem wymieszanym z rdzeniem wanilii.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz