sobota, 5 kwietnia 2014

Jajka w koszulkach na grzankach



Składniki:

4 świeże jajka ( o temperaturze pokojowej ), 
4 plastry bekonu ( lub ser pecorino ), 4 kromki razowej bułki, sól, duży ząbek czosnku, pieprz Cayenne ( lub wędzona ostra papryka ), czarny pieprz, 2 łyżki białego octu winnego.


Na patelni topimy łyżkę masła i przyrumieniamy bułki z obu stron. Kromki nacieramy ząbkiem czosnku i układamy po plastrze bekonu. W wąskim, wysokim garnku zagotowujemy wodę. Na 1 l wody wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki octu. Zmniejszamy ogień tak by woda tylko delikatnie "pykała". Jajko wbijamy do małej, płytkiej miseczki uważając, by żółtko się nie rozlało. Mieszamy wodę, by powstał mały wir i powoli spuszczamy jajo w środek wiru ( nigdy nie wrzucamy z wysoka ). Jajka spuszczamy jedno po drugim tak, by kolejne goniły wcześniejsze. Gotujemy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Jaja układamy na grzankach, posypujemy czarnym pieprzem, pieprzem Cayenne oraz solą. Wstawiamy na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Podajemy z surówką i dowolnym ulubionym sosem.

Mężu lubi wersję grzanek z bekonem, ja z serem owczym. Na kromkę przyrumienionej bułki ( wysmarowanej czosnkiem ) kładę plaster sera pecorino toscano, posypuję wędzoną ostrą papryką, układam jajko i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz