niedziela, 13 kwietnia 2014

Chlebek owocowy



Składniki:

40 dag mąki poznańskiej, 250 ml mleka, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajo ( rozmiar M ), 1 łyżka cukru, szczypta soli.

Nadzienie:

5 dag suszonych jabłek, 5 dag suszonych śliwek, 5 dag suszonych moreli, 5 dag suszonej żurawiny, 5 dag rodzynek, 5 dag orzechów, 4 dag migdałów, 1/3 szklanki brązowego cukru, 20 g przyprawy piernikowej, po szczypcie imbiru i cynamonu, laska wanilii, 2 ½ łyżki rumu, konfitura morelowa.



Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły się namnażać. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli a jajo lekko roztrzepujemy widelcem z resztą mleka. Do mąki wlewamy drożdże, dolewamy resztę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę aby wyrosło.
W tym czasie zajmujemy się bakaliami. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy  na kwadrans. Podobnie postępujemy z jabłkami. Po 15 minutach owoce odcedzamy a jabłka kroimy w paseczki. Wszystkie bakalie wrzucamy do miski, dodajemy cynamon, imbir, przyprawę piernikową, rum oraz rdzeń z rozkrojonej wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy aby przyprawy dobrze się połączyły z bakaliami.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.  Jedną część ciasta zagniatamy z owocami ( najlepiej zrobić to w misce ) i formujemy bochenek. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek i zawijamy wokół bakaliowego bochenka, tak aby łączenie znalazło się pod spodem. Chlebek smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajem i nakłuwamy widelcem aby nie popękał podczas pieczenia. Odstawiamy na 15 minut żeby jeszcze trochę podrósł i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 C. Pieczemy na rumiano. Konfiturę podgrzewamy, przecieramy przez sitko i smarujemy nią lekko przestudzony chlebek. Wierzch możemy udekorować bakaliami, które również smarujemy konfiturą.









1 komentarz: