poniedziałek, 31 marca 2014

Tarta dyniowa



Ciasto:

25 dag pełnoziarnistej pszennej mąki ( typ 1850 ), 12 dag zimnego masła, szczypta soli, 1 jajo ( rozmiar L ).


Nadzienie:


200 ml jogurtu greckiego, 2 jaja ( L ), 20 dag sera z niebieską pleśnią ( Roquefort, Gorgonzola, Stilon, Rokpol, Lazur, Bleu d’Auvergne, Fourme de Ambert, Danablu czy Dorblu ), 1 czubata łyżka świeżego posiekanego tymianku, biały pieprz, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni.


Z razowej mąki, posiekanego zimnego masła, dużej szczypty soli oraz jajka szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie obieramy dynię, odmierzamy 60 dag i kroimy w kostkę. Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, wylepiamy ciastem a na cieście rozkładamy dynię. Jaja lekko rozbijamy razem z jogurtem, mieszamy z rozkruszonym serem i posiekanym tymiankiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieprzu nie żałujemy, tarta ma być pikantna. Masę wylewamy na dynię, posypujemy pestkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w 180 C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz