piątek, 21 lutego 2014

Brukselka z orzechami



Prosty przepis a danie królewskie. Bardzo smaczne połączenie brukselki z orzechami laskowymi. Cytryna dodaje potrawie orzeźwienia i lekkości. Uwielbiam brukselkę w tej postaci. Przepis pochodzi z książki „Potrawy źródłem witamin” pani Hanny Szymanderskiej.



Składniki:

60 dag brukselki, ½ szklanki orzechów laskowych, 1 średnia cebula, 4 dag masła, 1 łyżeczka posiekanych zielonych listków estragonu ( lub szczypta suszonego ), sok i skórka z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier.


Orzechy prażymy na suchej patelni aby zintensyfikować ich aromat. Brukselkę przelewamy ( na sicie ) wrzątkiem i osączamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w półkrążki cebulę i chwilę smażymy, aby cebula się zeszkliła. Następnie dodajemy orzechy oraz brukselkę i dusimy, na wolnym ogniu, 10 minut ( pod przykryciem ). Brukselkę podlewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, estragonem i dusimy 10-15 minut. Rondel zestawiamy z ognia, dodajemy startą skórkę z cytryny i całość skrapiamy, do smaku, sokiem. Mieszamy i podajemy.
Brukselka jest równie smaczna bez dodatku estragonu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz