czwartek, 23 stycznia 2014

Ryba cytrynowa

Delikatna, soczysta ryba z nutą cytryny. Bardzo świeży i lekki smak. Smak mięsa nie jest przytłoczony przyprawami.
Najlepsza jest ryba z minimalną ilością glazury ( 15 % ), a jeszcze lepiej kiedy nie ma jej wcale. Czasami kupuję świeże ryby i zamrażam na "czarną godzinę". 


Składniki:

3 mrożone filety rybne, cytryna, 1 cebula, masło, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej lub żółtego sera ( najlepiej mozzarelli ), 1 łyżka tymianku ( lub ziół prowansalskich ), sól, świeżo zmielony pieprz.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na każdym układamy po 2 plasterki cytryny, całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną cebulą, tymiankiem, natką pietruszki i na koniec bułką tartą lub serem. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki masła. Zapiekamy, aż ryba zmięknie i zacznie się rozpadać.
Świetnie smakuje z ziemniakami oraz zieloną sałatą lub surówką z marchwi i jabłek.


1 komentarz: