piątek, 10 stycznia 2014

Chleb pszenno-żytni



Nasze ostatnie odkrycie. Myślałam, że żaden przepis nie zdetronizuje chleba wieloziarnistego Karola Okrasy ale ten chleb podbił nasze kubki smakowe. Chleb jest wilgotny, treściwy, miękki i bardzo smaczny. Miód sprawia, że jest bardzo łagodny w smaku. Przepis pochodzi z książki „Wypieki i potrawy z miodem” Bolesława Pilarka.


Składniki:

½ kg mąki pszennej razowej pełnoziarnistej, ½ kg mąki żytniej pełnoziarnistej, 3 szklanki ciepłej wody, 4 dag świeżych drożdży, 4 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 ½ łyżeczki soli, 1 łyżka nasion kminku.


Drożdże i miód rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut aby drożdże „ruszyły”. Obie mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, kminek i dokładnie mieszamy. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, resztę wody i mieszając dodajemy olej. Ja dodałam 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite i miękkie         ( około 7 minut ).
Ciasto możemy upiec w foremkach keksowych lub uformować dowolny bochenek   ( foremki smarujemy masłem i wysypujemy pszennymi otrębami ). Aby chleb był pulchniejszy należy nakłuć go widelcem. Odstawiamy, w ciepłe miejsce, na godzinę, by wyrósł a przed pieczeniem spryskujemy wierzch chleba wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 minut. Na dolną blachę wstawiamy miseczkę z wodą aby chleb zbytnio nie wysechł.












1 komentarz: