niedziela, 8 grudnia 2013

Zupa z dyni Agnieszki Kręglickiej



Lekkostrawna zupa o genialnym smaku i kremowej konsystencji. Ponieważ robię ją bardzo często dodawałam do niej już prawie wszystko: ryż, grzanki, krakersy, kaszę gryczaną, posypywałam koperkiem, prażonym sezamem, prażonymi orzechami. Odkryłam, że połączenie kaszy gryczanej z kolendrą i dynią daje fajny smak. I ostatnio taka opcja króluje na moim stole najczęściej. Jeśli nie lubicie kolendry, użyjcie natki pietruszki.



Składniki:

½ kg obranej dyni, 2 większe ziemniaki, 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy curry, świeżo mielony pieprz, sól do smaku, listki kolendry.


W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Chwilę obsmażamy i wsypujemy czubatą łyżeczkę curry. Smażymy mieszając przez 5 minut a następnie zalewamy warzywa wywarem. Wsypujemy natkę pietruszki i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kolendrą ( świeżą lub mrożoną ) i groszkiem ptysiowym, krakersami, grzankami lub kaszą gryczaną.
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza