sobota, 14 grudnia 2013

Syrop z bazylii



W zależności od użytych gatunków bazylii otrzymamy syrop o urozmaiconym aromacie. Zawsze będzie dominował zapach bazylii, ale końcówka będzie różna. Może być cynamonowa, cytrynowa, anyżowa, z aromatem lukrecji. Najbardziej bogaty smak uzyskamy używając mieszanki bazylii cynamonowej, cytrynowej i bazylii niebieskiej a z orientalnych smaków fajną alternatywą jest wykorzystanie bazylii tajskiej z grecką. Fantazja jest nieograniczona.



Składniki:

10 dag mieszanki listków bazylii ( cynamonowej, tajskiej, waniliowej,       cytrynowej ), 25 dag cukru, 250 ml wody, 2 limonki.




Do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, stawiamy na ogniu i po zawrzeniu gotujemy 3 minuty. Syrop zdejmujemy z palnika, wrzucamy listki bazylii, startą skórkę z 1 limony ( wyszorowanej i sparzonej ). Wszystko dokładnie mieszamy ( aby listki dobrze się sparzyły ), przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnego dnia syrop przecedzamy, ponownie wlewamy do rondla, dodajemy sok z 2 limonek, zagotowujemy i przelewamy do buteleczek. Butelki odwracamy, na 15 minut, do góry dnem i trzymamy „pod kocykiem” aby dobrze się zamknęły. 
Jeśli syrop przygotowujemy z bazylii klasycznej, dobrze jest wzbogacić go o 1 gwiazdkę anyżu gwiaździstego i szczyptę cynamonu. Przyprawy wrzucamy do rondla razem z bazylią.



2 komentarze:

  1. Wow! jestem pod wrażeniem a do czego dajesz taki syrop?

    OdpowiedzUsuń
  2. W letnie upały dolewam do lemoniady i podaję mocno schłodzony a w zimie aromatyzuję nim herbatę.Syrop rozcieńczam też gazowaną wodą mineralną i podaję z plastrem cytryny.

    OdpowiedzUsuń