wtorek, 3 grudnia 2013

Placki jaglane z sezamem




Składniki:
30 dag pszennej mąki pełnoziarnistej, 10 dag płatków jaglanych, 3 dag sezamu, 175 ml letniej wody, 50 ml oleju, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli, ½ łyżki cukru, 2 dag drożdży, 1 białko do  posmarowania i sezam do posypania.



3 dag sezamu rumienimy na suchej patelni, studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozpuszczamy w letniej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, płatki jaglane, wlewamy olej i lekko roztrzepane żółtka. Dodajemy sezam, drożdże, mieszamy i szybko wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i szklanką wykrawamy krążki. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy białkiem, posypujemy sezamem  i pieczemy 15 minut w 175 C.


1 komentarz: