wtorek, 17 grudnia 2013

Pieczeń z kminkiem



Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Soczyste pieczenie”.



Składniki:

Około 1½ kg wieprzowiny bez kości ( szynki, łopatki lub karkówki ), 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 czubata łyżeczka majeranku, 2 duże cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, 250 ml bulionu, 2 łyżki oleju, sól. 


Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, nacieramy solą, kminkiem i majerankiem.
Po natarciu przyprawami pieczeń zawijam w folię i chowam na noc do lodówki aby przeszła aromatami, natomiast pani Szymanderska mięso od razu obsmaża i piecze.
Przed obsmażeniem formujemy pieczeń wiążąc sznurkiem lub wkładając mięso w siatkę wędliniarską. Obsmażamy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przekładamy do rondla, posypujemy drobno posiekaną cebulą, polewamy bulionem, wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, przykrywamy i pieczemy ok. 100 minut w 165 C. Pokrojone na plastry mięso polewamy zmiksowanym sosem z pieczeni. Pieczeń świetnie smakuje z pyzami lub kopytkami i gotowaną kapustą. 
Do zmiksowanego sosu z pieczeni dodaję sosu paprykowego i mam fajny paprykowy akcent.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz