poniedziałek, 2 grudnia 2013

Nalewka winogronowa



Owoce muszą być dojrzałe, najlepiej z prymitywnych odmian. Nie nadają się owoce z importu, a także te polskie, które są wytworem nowoczesnych technologii ogrodniczych. Na ogół nasiąkają alkoholem, zamiast oddawać mu swój sok.


Składniki:

1 kg dojrzałych ciemnych winogron, 700 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej, ostudzonej wody, 50 dag cukru, 6 goździków, 1 laska wanilii.


Owoce myjemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja, dodajemy przyprawy ( goździki wrzucamy w całości a laskę wanilii przekrawamy na pół ). Spirytus mieszamy dokładnie z wodą i wlewamy do owoców. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4 – 6 tygodni w ciepłe miejsce, co pewien czas nim wstrząsając. Ciepłe miejsce to po prostu ogrzane pomieszczenie a nie np. piwnica. Najlepiej używać słoi z ciemnego szkła lub przyciemnić naczynie czarną włókniną.
Po wyznaczonym terminie nalewkę zlewamy a owoce zasypujemy cukrem, mieszamy żeby cukier się rozpuścił, zamykamy i odstawiamy na 10 – 12 dni aby owoce oddały resztę soku i alkoholu. Następnie syrop zlewamy, dodajemy do niego wcześniejszy nastaw, dokładnie mieszamy i przefiltrowujemy. Filtrować możemy przez podwójny filtr do kawy, watę bawełnianą ( nie wiskozową! ), bibułkę filtracyjną lub podwójną warstwę papierowego ręcznika ( bez nadruków! ). Nalewkę rozlewamy do butelek i wynosimy do chłodnego i ciemnego miejsca ( np. piwnicy ) na 3 miesiące aby dojrzała. W tym czasie aromat się zharmonizuje a smak wyrówna i zaokrągli.
Zamiast cukru możemy użyć płynnego miodu wielokwiatowego.


3 komentarze: