środa, 11 grudnia 2013

Masa kajmakowa



Składniki:

250 ml śmietany 30 %, 40 dag cukru, 125 g masła, 4 krople olejku cytrynowego, 2 łyżki soku z cytryny.



Śmietanę wlewamy do rondla, wsypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Masę gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej postawić rondel na płytce żeliwnej, która zapobiega przywieraniu potraw. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny, olejek, dodajemy masło i ucieramy aż masa przestygnie.
Zamiast soku z cytryny, można dodać 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.



3 komentarze:

  1. Masa kajmakowa to moja słabość.
    Łyżeczka + puszka tego cuda = nic więcej mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak mam z masłem orzechowym ostatnio, ale masa kajmakowa była poprzedniczką;) Teraz jest oszukiwanie siebie, że to przecież orzechy, więc samo zdrowie:P

      Usuń
  2. pycha:) ja po prostu gotuje mleko zagęszczone:)

    OdpowiedzUsuń