czwartek, 19 grudnia 2013

Lukrowa szkatułka

Ciasto jest kruche, lekko pikantne od imbiru i bardzo aromatyczne za sprawą dużej ilości przypraw. Po dłuższym leżeniu na powietrzu mięknie i nabiera wilgoci.



Składniki:

50 dag mąki tortowej, 30 dag cukru, 20 dag miodu wielokwiatowego, 12 dag zimnego masła, 1 jajo, 1 żółtko, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta soli, 30 g przyprawy do pierników.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru, 1 białko.


Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy masło i siekamy w drobną kostkę. Dodajemy miód, żółtko i całe jajo. Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Gotowe wkładamy do lodówki ( przynajmniej na 30 minut ) i schładzamy. Część ciasta rozwałkowujemy na cienki plaster na papierze do pieczenia i wycinamy 4 kwadraty 8x8 cm i 2 kwadraty 9x9 cm, posypując wcześniej ciasto mąką. Serduszkowe okienka wycinamy foremką do ciastek w mniejszych kwadratach. W każdy otwór  wsypujemy po 3 cukierki rozgniecione na miazgę. Każde okienko może być innego koloru. Z pozostałego ciasta wykrawamy małymi foremkami gwiazdki, serduszka czy np. choinki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 160 C ) i pieczemy 10-13 minut. Odstawiamy na 60 minut aby wystygły.
Z białka i cukru pudru robimy gęsty lukier ( możemy zmiksować mikserem na wolnych obrotach), przekładamy do dozownika i sklejamy nim ścianki szkatułki. Odstawiamy do wyschnięcia. Dekorujemy szkatułkę oraz wszystkie pozostałe pierniczki.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza