wtorek, 31 grudnia 2013

Gulasz serbski z kapustą




Składniki:

1 kg szynki wieprzowej, ½ kg kapusty ( włoskiej lub białej ), 25 dag pomidorów, 20 dag obranej cebuli, 15 dag obranej marchewki, 1 duża papryka, 10 dag obranej pietruszki, 3 duże ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, kieliszek białego wytrawnego wina, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 2 listki laurowe, sól, 2 łyżki oleju.



Umyte i osuszone mięso kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy mięso, pokrojoną w paski paprykę, roztarty czosnek, kminek, majeranek, pieprz i listek laurowy. Całość smażymy kilka minut na dość dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i dusimy 30 minut. W tym czasie jarzyny kroimy w paseczki, kapustę drobno szatkujemy, pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Do potrawy wrzucamy marchew, pietruszkę, kapustę i pomidory, wlewamy wino i doprawiamy koncentratem, sproszkowaną papryką i dusimy do miękkości.






1 komentarz: