czwartek, 5 grudnia 2013

Czekoladowa baba



Składniki:

25 dag mąki, 6 żółtek, 6 dag cukru, 12 dag czekolady deserowej, 5 dag masła, 3 dag drożdży, ½ szklanki mleka, szczypta soli, 10 dag białej czekolady.


Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z letnim mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Czarną czekoladę i masło topimy, odstawiamy aby przestygła. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, dolewamy czekoladę, rozczyn, mąkę ze szczyptą soli i miksujemy jeszcze 2 minuty aż składniki się połączą. Odstawiamy na 20 minut, następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i odstawiamy na kolejne 15 minut. Kiedy babka wyrośnie, pieczemy ją 35 minut w 175 C. Kiedy wystygnie dekorujemy stopioną białą czekoladą.


1 komentarz: