poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ciastka warszawskie



Składniki:
30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 1850 ), 20 dag mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 4–5 łyżek śmietany 18 %, 2 średnie jaja ( M ), 35 g drożdży, płatki róży w cukrze i dżem z czerwonych borówek .



Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Masło siekamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, drożdże, cukier, 2 żółtka  i śmietanę. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na pół, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i, z jednego placka wykrawamy pełne krążki, a z drugiego – krążki z dziurką. Na ciasteczka pełne nakładamy dżem, ciastka z dziurką zanurzamy w białku i układamy na warstwie dżemu.  Pieczemy 15 minut w 170 C.


3 komentarze:

  1. jestem bardzo ciekawa skąd nazwa przepisu "warszawskie" - mogłabyś coś więcej o tym powiedzieć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod takim tytułem ciastka widnieją w jednej z książeczek biblioteczki Poradnika Domowego. Niestety nie ma tam wyjaśnienia dlaczego akurat taka nazwa jest używana.

      Usuń
  2. teraz rozumiem - niestety, w przepisie nie ma informacji skąd pochodzi przepis :)

    OdpowiedzUsuń