sobota, 7 grudnia 2013

Ciastka paryżanki



Składniki:

35 dag mąki pszennej tortowej, 5 dag dowolnego kiślu ( użyłam truskawkowego ), 10 dag cukru pudru, 25 dag miękkiego masła, 16 g cukru waniliowego, cukier do obtoczenia.

Masło miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem przez 2 minuty. Nie przerywając ucierania dosypujemy kisiel w proszku a następnie mąkę. Kiedy wszystko się ładnie połączy z ciasta formujemy kilka ruloników, obtaczamy w cukrze i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin ( a najlepiej na całą noc ). Ruloniki kroimy na kawałki, układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w 180 C.





3 komentarze:

  1. Wydają się bardzo proste do zrobienia. Na pewno skorzystam z przepisu :) Obtaczamy w zwykłym cukrze, tak? Marlena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ciastka te robi moka prababcia, ale nie dodaje kislu

      Usuń