sobota, 21 grudnia 2013

Chleb razowy kukurydziany

Chleb trochę się kruszy jak to przy dodatku mąki kukurydzianej ale jest bardzo smaczny. Wyczuwalny smak kminku miesza się ze słodyczą kukurydzy. Chleb jest bardzo miękki, wilgotny. Będzie gościć na moim stole jeszcze nie raz.


Składniki:

2 ½ szklanki mąki kukurydzianej, 2 ½ szklanki mąki pszennej razowej ( typ 1850 ), 250 ml letniego mleka, ¾ szklanki letniej wody, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka kminku.


Drożdże rozcieramy z cukrem, rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody i odstawiamy aby zaczęły fermentować. Obie mąki łączymy, dodajemy sól, rozcieramy palcami z mąką masło, wlewamy mleko, pozostałą wodę, miód, drożdże i wsypujemy kminek. Wyrabiamy gładkie ciasto, około 7 minut. Przekładamy do natłuszczonej, wysypanej otrębami formy i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło na około 1 godzinę. Przed pieczeniem chleb spryskujemy wodą i pieczemy około 25 minut w 220 C ( sprawdzamy patyczkiem ). Na niższą półkę w piekarniku stawiamy naczynie z wodą aby chleb był wilgotny.




1 komentarz:

  1. Super pomysł na domowe pieczywo. Nie wpadłabym na taką mieszankę mąk :)

    OdpowiedzUsuń