niedziela, 1 grudnia 2013

Angielskie ciastka imbirowe



Wilgotne, bardzo cytrynowo – imbirowe ciasteczka. Smakują trochę jak biszkopty ale nie są tak suche, no i są szalenie aromatyczne. 
Przepis pochodzi z książki „ Egzotyczne owoce i warzywa w kuchni ” Gabriele Lehari.


Składniki:

25 dag mąki pszennej tortowej, 7 ½ dag miękkiego masła, 20 dag cukru trzcinowego, 2 jaja, szczypta soli, kawałek świeżego imbiru ( wielkości śliwki ), otarta skórka z 1 cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Masło ucieramy mikserem z cukrem, jajami i solą. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do masy razem ze skórką cytrynową, nie przerywając ucierania porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę a najlepiej na całą noc. Masa jest dość miękka i raczej nie nadaje się do wałkowania. Najlepiej robić kulki i spłaszczać ciasto na blasze lub piec w foremkach np. do „orzeszków". Pieczemy 10 minut w 200 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz