czwartek, 28 listopada 2013

Zapiekane pianki buraczane



Składniki:

20 dag obranych, ugotowanych czerwonych buraków, 40 ml słodkiej śmietanki   30 %, 2 jaja, ½ limonki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego.


Buraczki kroimy na kawałki, dodajemy sól, pieprz, cukier i 3 łyżeczki soku z limonki. Całość miksujemy w blenderze. Jaja miksujemy ze śmietanką, nie przerywając miksowania dodajemy porcjami masę buraczaną. Żaroodporne filiżanki lub małe szklanki smarujemy masłem i wlewamy masę buraczaną do 2/3 naczynia. Filiżanki ustawiamy na blasze, a blachę napełniamy wodą do ½ wysokości filiżanek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 C. Mus ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy.



10 komentarzy:

  1. Ale śliczny kolorek ! Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, bardzo ciekawy pomysł! Lubię buraki, muszę zrobić takie pianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorek obłedny :) ! Jestem ciekawa smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    a czy śmietanę z jajkami ubijamy na pianę - bo mi te babeczki nie wyrosły i czy w ogóle maja wyrosnąć?:)
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Super:) - w sumie udało się - nawet jeśli miały urosnąć ti nieurośnięte tez wyszły zarąbiste:)
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki wyrastają minimalnie i nie ma się czym przejmować bo i tak ich struktura jest bardzo puszysta i wilgotna ;-).

    OdpowiedzUsuń
  7. to jest bardziej slodki czy wytrawny smak? a jakby dodac do tego chili?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki są wytrawne z lekką słodyczą charakterystyczną dla buraka ćwikłowego a chili to świetny pomysł.

      Usuń