czwartek, 21 listopada 2013

Surówka z dyni z bakaliami



To propozycja zarówno dla miłośników surówek jak i dla tych, którzy nie mają pomysłu na kolejne przepisy z dynią, a także dla wegetarian, których organizm nie otrzymuje witaminy A z produktów zwierzęcych. Surówka jest szybka do zrobienia, składa się z prostych składników a mimo to wprowadza powiew świeżości do naszej kuchni. 
Dynia nie tuczy i jest łatwostrawna. Powinniśmy włączyć ją do diety przy nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, stwardnieniu rozsianym, niewydolności nerek oraz zaburzeniach przemiany materii. Miąższ dyni nie zawiera azotanów i metali ciężkich, ponieważ te szkodliwe związki gromadzą się w niejadalnych liściach rośliny a więc jedzmy dynie.


Składniki:

40 dag obranej dyni, 5 dag rodzynek, ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich, ½ cytryny, ½ szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.


Dynię ucieramy na tarce z dużymi otworami ( lub kroimy na cieniutkie paski ) i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, orzechy i rodzynki. Mieszamy z natką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy schłodzoną.



1 komentarz: