wtorek, 12 listopada 2013

Surówka hinduska z marchewki



Prosta, szybka i tania w przygotowaniu, ale jakże oryginalna w smaku. Słodycz marchewki i miodu, miesza się z kwaśnym smakiem cytryny i pikantnym smakiem imbiru a kropki nad i dodaje charakterystyczny smak kolendry. Jeśli lubicie surówki a znudziła się Wam wersja z marchewką i jabłkiem, to propozycja dla Was. 
Możecie używać zarówno kolendry świeżej jak i mrożonej.
Przepis pochodzi z książki " Potrawy źródłem witamin " z biblioteczki Poradnika Domowego.


Składniki:

4 marchewki, 3 łyżki zielonej kolendry, mała czerwona cebula, łyżeczka posiekanego świeżego imbiru, sok i skórka z cytryny, miód, sól.



Obraną marchew ścieramy na tarce, cebulę i imbir drobno siekamy, dodajemy startą skórkę z cytryny, posiekane listki kolendry, wyciśnięty sok z cytryny ( w soku rozpuszczamy łyżeczkę miodu i dużą szczyptę soli), wszystko dokładnie mieszamy i jeśli trzeba doprawiamy jeszcze do smaku. 

1 komentarz:

  1. mniam, cudowna surówka, jak dla mnie połączenie super smaków.

    OdpowiedzUsuń