Wiele lat temu sernik ten był prawdziwym hitem i cieszył się
niesłabnącą popularnością. Postanowiłam zrobić mamie niespodziankę i upiec jej
ulubiony sernik na Zaduszki. Sernik piekłam z połowy porcji ale powinnam zrobić
z całej bo zniknął równie szybko jak się pojawił ;-).
Ciasto:
50 dag mąki, 20 dag cukru, 7 dag miodu, 7 dag masła, 2 jaja,
1 łyżeczka sody, 2 łyżki gęstej śmietany.
Mąkę mieszamy z łyżeczką sody i cukrem, wbijamy jaja, dodajemy
miód, śmietanę, posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6
porcji i schładzamy przez godzinę w lodówce. Następnie pieczemy, w 180 C, 6 równych, rumianych placków.
Masa:
1 ½ kg sera, 4 jaja, 2 szklanki cukru pudru, 30 dag masła, 10
dag zmielonych migdałów ( bez skórki ), olejek migdałowy, ½ szklanki mleka,
budyń śmietankowy.
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy zmielony ser,
lekko roztrzepane jaja, zmielone migdały i gotujemy przez kilka minut
pamiętając o częstym mieszaniu, inaczej masa może się nam przypalić. Budyń
rozpuszczamy w mleku i wlewamy do serowej masy, zagotowujemy, zdejmujemy z
ognia, dodajemy kilka kropel olejku migdałowego, dokładnie mieszamy i
odstawiamy do przestudzenia.
Placki przekładamy przestudzoną masą, lekko dociskamy i zabieramy się za
czekoladową polewę.
Polewa:
5 łyżek cukru, 5 łyżek soku z pomarańczy, 12 dag masła, 2
łyżki kakao.
Cukier wsypujemy na suchą patelnię, rozpuszczamy i robimy
karmel. Kiedy masa jest złota wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, kakao i
masło. Wszystko razem gotujemy 5 minut i zdejmujemy z ognia. Polewę chwilę
studzimy a następnie wylewamy na ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało i przeszło
swoimi aromatami.
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, wygląda smakowicie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik gotowany !!! Jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/rogale-marcinskie/
Takiego jeszcze nie robiłam. Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś taki sernik, ale bez tej warstwy ciasta :) Pamiętam, że był całkiem smaczny :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: dlaczego 6 placków? Na zdjęciu widzę 3 warstwy ciasta. Na jaką blachę jest ta ilość składników?
OdpowiedzUsuńSą trzy placki ponieważ sernik robiłam z połowy porcji. Używałam tortownicy do ciast na zimno o średnicy 25 cm.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. Wszystko jasne :)
Usuń