wtorek, 5 listopada 2013

Sernik gotowany migdałowy



Wiele lat temu sernik ten był prawdziwym hitem i cieszył się niesłabnącą popularnością. Postanowiłam zrobić mamie niespodziankę i upiec jej ulubiony sernik na Zaduszki. Sernik piekłam z połowy porcji ale powinnam zrobić z całej bo zniknął równie szybko jak się pojawił ;-).


Ciasto:

50 dag mąki, 20 dag cukru, 7 dag miodu, 7 dag masła, 2 jaja, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki gęstej śmietany.

Mąkę mieszamy z łyżeczką sody i cukrem, wbijamy jaja, dodajemy miód, śmietanę, posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 porcji i schładzamy przez godzinę w lodówce. Następnie pieczemy, w 180 C, 6 równych, rumianych placków.


Masa:

1 ½ kg sera, 4 jaja, 2 szklanki cukru pudru, 30 dag masła, 10 dag zmielonych migdałów ( bez skórki ), olejek migdałowy, ½ szklanki mleka, budyń śmietankowy.

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy zmielony ser, lekko roztrzepane jaja, zmielone migdały i gotujemy przez kilka minut pamiętając o częstym mieszaniu, inaczej masa może się nam przypalić. Budyń rozpuszczamy w mleku i wlewamy do serowej masy, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy kilka kropel olejku migdałowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Placki przekładamy przestudzoną masą, lekko dociskamy i zabieramy się za czekoladową polewę.


Polewa:

5 łyżek cukru, 5 łyżek soku z pomarańczy, 12 dag masła, 2 łyżki kakao.

Cukier wsypujemy na suchą patelnię, rozpuszczamy i robimy karmel. Kiedy masa jest złota wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, kakao i masło. Wszystko razem gotujemy 5 minut i zdejmujemy z ognia. Polewę chwilę studzimy a następnie wylewamy na ciasto.

Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało i przeszło swoimi aromatami.


8 komentarzy:

  1. Świetne ciasto, wygląda smakowicie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik gotowany !!! Jest przepyszny :)

    http://domowe-wypieki.com/rogale-marcinskie/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego jeszcze nie robiłam. Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś taki sernik, ale bez tej warstwy ciasta :) Pamiętam, że był całkiem smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie: dlaczego 6 placków? Na zdjęciu widzę 3 warstwy ciasta. Na jaką blachę jest ta ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  6. Są trzy placki ponieważ sernik robiłam z połowy porcji. Używałam tortownicy do ciast na zimno o średnicy 25 cm.

    OdpowiedzUsuń