sobota, 9 listopada 2013

Rum domowy


Ten bardzo aromatyczny i mocny alkohol jest świetną bazą do drinków, nadaje się do aromatyzowania ciastek oraz mas do tortów. Ponadto jest bardzo ciekawym dodatkiem wzbogacającym aromat podczas tworzenia innych nalewek, np. jeżynowej czy aroniowej.


Składniki:

1 l  spirytusu, 10 dag + łyżka cukru, ½ szklanki przegotowanej letniej wody, 
½ dużej laski wanilii, mały kieliszek esencji rumowej.


Łyżkę cukru upalamy na patelni na jasny brąz, dolewamy pół szklanki przegotowanej wody i mieszamy aby składniki się połączyły. Następnie wsypujemy 10 dag cukru i całość zagotowujemy. Odszumowujemy ( zbieramy pianę ) gotując kilka minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wystudzony syrop mieszamy ze spirytusem. Spirytus wlewamy do syropu cienką strużką, cały czas mieszając. Kiedy płyny się połączą wlewamy mały kieliszek aromatu rumowego i wrzucamy rozcięty kawałek laski wanilii ( rdzeń wydrążamy i również dodajemy do nalewki ) . Ponownie wszystko dokładnie mieszamy, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce ( lub wkładamy do ciemnego worka ). Co jakiś czas lekko potrząsamy słojem. Po tym czasie rum przecedzamy i rozlewamy do butelek. Jest gotowy do użytku.
 
 

4 komentarze:

  1. Świetny przepis, rum jest bardzo przydatny w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis ciekawy aczkolwiek szukałam przepisu na wykonanie rumu, przyznam że jeszcze nie znalazłam.
    A z tego przepisu chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pisząc "esencji rumowej" to co miałaś na myśli? Co to jest dokładnie?

    OdpowiedzUsuń
  4. A już znalazłam - jest to specjalna esencja do alkoholi :)

    OdpowiedzUsuń