niedziela, 10 listopada 2013

Miodowiec



Smak miodu i masy karpatkowej, przełamany czarną czekoladą i aromatem pomarańczy.


Ciasto:
44 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 2 łyżki miodu, 3 jaja, 2 łyżeczki sody.

Miód podgrzewamy, ucieramy z jajami i cukrem pudrem. Mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z sodą i odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy 3 złote placki w 180 C.


Masa:

2 budynie, 25 dag miękkiego masła, 25 dag cukru pudru, 16 g cukru waniliowego, olejek śmietankowy.

W rondlu zagotowujemy 500 ml mleka, budyń ( razem z cukrem waniliowym ) rozrabiamy w połowie szklanki mleka a następnie dolewamy tyle mleka aby szklanka była prawie pełna. Gotujemy budyń, dodajemy kilka kropli olejku śmietankowego i odstawiamy aby wystygł. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, wciąż mieszając dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części.


Dodatkowo:

6 łyżeczek miodu, czekolada gorzka, skórka z 1 pomarańczy, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła.

Podgrzewamy 3 łyżeczki miodu, wylewamy miód na pierwszy blat ciasta i rozsmarowujemy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, polewamy kolejnymi 3 łyżeczkami podgrzanego miodu i rozsmarowujemy pozostały krem. Układamy trzeci blat ciasta, lekko przyciskamy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. Na parze topimy łyżkę masła z 2 łyżkami mleka i całą czekoladą oraz startą skórką z 1 pomarańczy. Polewę wylewamy na ciasto, miodowca wstawiamy na noc do lodówki i gotowe!

2 komentarze:

  1. Ubóstwiam takie ciasto, miodowe i kremowe, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, patrząc na Twoje ciasto czuję już powoli zapach świąt:)

    OdpowiedzUsuń