piątek, 22 listopada 2013

Gruszki po chińsku



Składniki:

2 duże gruszki, 2 łyżki grubo posiekanych migdałów, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka konfitury z płatków róży, sok z cytryny, 1 łyżka soku malinowego, ¼ szklanki białego wina.


Opłukane rodzynki siekamy, mieszamy z posiekanymi migdałami, miodem, imbirem i płatkami róży. Gruszki wydrążamy od dołu, usuwamy gniazda nasienne, obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i nadziewamy farszem. Owoce wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy winem wymieszanym z sokiem malinowym i wkładamy na 10 - 15 minut do gorącego piekarnika ( 175 C ). Długość pieczenia zależy od dojrzałości gruszek. Jeśli będziemy używać gruszek twardych, wydłużamy czas pieczenia.






3 komentarze: