piątek, 8 listopada 2013

Dyniowa baba cynamonowa



Lubię dynię i jestem uzależniona od cynamonu a więc to ciasto jest skrojone jak dla mnie. Świetnie smakuje z dżemem z czerwonych borówek.
Jeśli lubicie zapach cynamonu rozchodzący się po całym domu, serdecznie polecam ;-)


Składniki:

2 szklanki dyni startej na tarce jarzynowej, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 3 jaja, 3 łyżeczki cynamonu, 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka sody, 32 g cukru waniliowego, ew. 5 dag orzechów, 8 dag rodzynek.


Do większej miski przesiewamy mąkę z sodą i budyniem. Dodajemy szczyptę soli, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy ( zamiast 3 łyżeczek cynamonu możemy użyć 1 łyżeczki cynamonu i 2 łyżek kakao ). Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ucierając stopniowo dolewamy olej, a następnie dodajemy sypkie składniki. Do masy przekładamy dynię i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto możemy uatrakcyjnić wsypując (oprószone mąką ) rodzynki i posiekane orzechy. Wlewamy gotowe ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180 C.



1 komentarz:

  1. Oj tak, ja taki zapach uwielbiam... A jeśli efektem zapachu są takie pyszności, to uwielbiam podwójnie :)

    OdpowiedzUsuń