niedziela, 17 listopada 2013

Ciastka białkowe



Składników:

4 białka, 10 łyżek cukru, 5 łyżek płatków owsianych, 10 dag zmielonych dowolnych orzechów, olejek migdałowy, 2 łyżeczki soku z cytryny.


Płatki wrzucamy na patelnię i podpiekamy na złoto, następnie mielimy niezbyt dokładnie ( tak, żeby powstała kaszka ). Pianę z białek ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Na koniec dodajemy płatki, orzechy i delikatnie łączymy. Na blachę wyłożoną pergaminem kładziemy niewielkie porcje ciasta i suszymy w lekko uchylonym piekarniku w 140 C przez około 30 minut. 


5 komentarzy:

  1. już wiem, co zrobię gdy znów zostaną mi niewykorzystane białka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja super pomysł na ciasteczka, wyglądają obłędnie :)
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być bardzo chrupiące, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś idealnego dla mnie - mam ogromny zapas białek, i już nie mam pomysłów, co z nimi robić...

    OdpowiedzUsuń
  5. owsiano-orzechowe <3 z całą pewnością zdrowe, smaczne i chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń