wtorek, 19 listopada 2013

Chleb zamłyński



Bardzo fajny chleb. Za każdym razem ma trochę inny smak, w zależności czy dodamy wodę, mleko czy kefir i czym posypiemy wierzch ale cały czas jest chlebem lekkim, bardzo łagodnym w smaku, bardziej przypominającym bułkę, takim trochę dietetycznym ;-).


Składniki:

725 dag mąki pszennej,  437 ml ciepłego mleka ( wody, kefiru, maślanki ), 30 g drożdży, ½ łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, mak, sezam, siemię lniane, słonecznik.


Drożdże rozpuszczamy w  pół szklanki ciepłego mleka, łączymy z mąką, aż zyskają konsystencję gęstej śmietany, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do reszty  mąki wymieszanej z solą, wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką , dodając resztę mleka (wody, kefiru, maślanki). Wyrabiamy około 10 minut, do czasu utworzenia się pęcherzyków powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy do formy, nie wyżej niż do połowy wysokości i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy wodą lub rozkłóconym jajem i posypujemy nasionami. Pieczemy 40 minut w 200 C.


A tutaj jest wersja na wodzie.





1 komentarz:

  1. chleb jak marzenie :) nawet w specjalnej wypiekaczach czasem taki piękny nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń